ANGOLA

 

ANGOLA 1988 / LUMUMBA UNIVERSITEIT

In deze Belgische reportage zien we de situatie in 1975 maar ook hoe het in 1988 nog steeds een economische puinhoop is. Een USA dominee, op bezoek in Angola verwerpt de steun van Amerika en Zuid-Afrika aan UNITA. (helaas slechte kwaliteit beelden duur 22 minuten)
De ‘happy few’ in Angola werd uitgenodigd om te komen studeren in Moskou maar vooral ook om de politieke doctrine van de Sovjet-Unie mee te krijgen (inclusief een hilarische grap, duur 16 minuten)
(totale duur 38 minuten)

 

ONDER DE VLAG VAN DE VN

Een reportage over Angola welke een goed beeld geeft van de werkzaamheden van de VN. Vooral de (on)mogelijkheden van UNAVEM komen goed aan bod. Deze beelden zijn hoofdzakelijk opgenomen in en rond Huambo. Verder beelden van Margret Anstee, Villa Espa, de opleiding van nieuwe VN-ers, demining enz.
(duur 50 minuten)

 

UNAVEM II (DEEL 1)

Kees Poelma maakte eigen videobeelden rond zijn standplaats M’ Banza Congo en in de provincie Zaïre. Al voor de verkiezingen breken er gevechten uit. Angolese vluchtelingen komen terug uit Zaïre en verblijven in M’Banza Congo in een doorgangsvluchtelingenkamp. Het transport was een groot probleem. Verder beelden van het gewone leven in M’Banza Congo, Soyo en de provincie.
(duur 55 minuten)

 

 

UNAVEM II (DEEL 2)

Een vervolg op het vorige deel. De FALA en FAPLA-soldaten worden gedemobiliseerd en vervolgens getransporteerd. Hun oude kampen waren leeg maar wel geboobytrapt. Wapentuig werd uiteindelijk afgevoerd. Verkiezingswaarnemers komen naar M’Banza Congo en eindelijk zijn er de eerste vrije verkiezingen in Angola. Toen UNITA de uitslag niet erkende was het gedaan met de rust. Alleen voedseltransporten begeleiden voor UNHCR bleek nog het enige dat mogelijk was.
(duur 42 minuten)

 

UNAVEM II (GR)

In deze film wordt veel gevlogen met de Russische MT-8 helikopter. U ziet Malange, Capanda, Caxito, de Ilja en Luanda, Cipedro, Soyo, Cabinda, Lubango, Namibe, M’Banza Congo, Noqui en Bokundu Capundu. Maar ook de watervallen van Malange, de 90 haarspeldbochten van Sera de Leba tussen Lubango en Namibe en de kloof van Tundavale.
(duur 85 minuten)

 

UNAVEM II SAURIMO (DEEL 1)

In deze film, gemaakt door Herman Rijckenberg, ziet u het vertrek uit Nederland, de aankomst in Angola, een bezoek aan de ILja, ‘Luanda downtown’ en een bezoek aan de Nederlandse ambassade. De deployment in Lauchimo (Saurimo) en het werk van de UNAVEM-monitoren in het bataljonsgebied. Hierbij was het hoofddoel het wekelijks tellen van de militairen die nog gedemilitariseerd moesten worden als ook hun wapens en munitie. Ook is er tijd voor ontspanning.
(duur 57 minuten)

 

UNAVEM II SAURIMO (DEEL 2)

Een vervolg op het vorige deel. U ziet hoe de Angolese militairen hun wapens en munitie ‘opruimen’. Hoe ze worden gedemilitariseerd en worden afgevoerd via Saurimo airport. Ook ziet u enkele patrouilles en het normale leven in Angola. Ten slotte volgt de medaille-uitreiking op Villa Espa in Luanda.
(duur 63 minuten)

 

ANGOLA REPORTAGES

Een Brits camerateam filmde een maand voor de verkiezingen van 1992 in Angola. Verkiezingsretoriek van zowel Dos Santos als Savimbi. Echter de vorming van een nationaal leger, de FAA, was mislukt. Helaas zijn de beelden slecht van kwaliteit. (duur 13 minuten)
Een snoer van tranen is een Belgische reportage over de getraumatiseerde kinderen van Mozambique en Angola door het heftige oorlogsgeweld (duur 23 minuten)
Een reportage van UNAVEM III maar ook van Artsen Zonder Grenzen, Malange, Quito en diverse hoofdrolspelers (duur 22 minuten)
Een reportage uit 1996 over de macht van olie en diamanten (duur 9 minuten)
(totale duur 66 minuten)

 

UNAVEM III

Een prima DVD, gemaakt door Cor van der Walle, die begint met het C.V.V. en eindigt met de uitreiking van de Nederlandse herinneringsmedaille. Daartussen ziet u Villa Espa en veel beelden van Luanda en omgeving. Verder met de C-130 naar Mavinga, Cuito Canevale en Caconda. Ook beelden van Futungo, Rio Kwanza, Menonque en omgeving, Huambo, de Rio Longa en de omgeving Cabo Ledo. Dit alles speelde zich af in de periode 1994 t/m september 1995.
(duur 85 minuten)

 

UNAVEM III

VILLA ESPA, KUFUNGO, LUMBALA N’GUIMBA

Uitgebreide filmbeelden gemaakt door UNAVEM-ers op locatie. Eerst wordt Villa Espa nog eens ruim bekeken. De volgende beelden zijn (vermoedelijk) Kufungo en daarna Lumbala N’Guimba. Door deze beelden wordt goed duidelijk gemaakt hoe primitief de omstandigheden waren waarin UNAVEM III soms moest opereren
(duur 68 minuten)

 

UNAVEM III LUANDA

In 1997 vertrok Harm Dijkstra naar Angola voor zijn UNAVEM III missie. U ziet beelden van zijn vertrek, zijn vlucht en aankomst in Luanda. In dit deel filmde hij uitgebreid het Villa Espa kamp en de weg naar het centrum van de hoofdstad. Uiteraard beelden van de stad zelf maar ook van Texeira Duarte waar mensen van UNAVEM soms waren ondergebracht i.v.m. plaatsgebrek op Villa Espa.
(duur 77 minuten)

 

UNAVEM III LUMEGE, KUEMBA EN LUENA

Vervolg op bovenstaande DVD. Harm Dijkstra ging naar Lumege waar een grote tragedie plaatsvond op 01-02-97. Hij filmde de Kasairivier en de teamsite Lumege. Verder beelden van Villa Espa en Luena. Vervolgens bezocht hij de watervallen en teamsite Kuemba en maakt hij mee hoe een brand daar uit de hand loopt. Ook ziet hij hoe er les wordt gegeven op een schooltje. Tenslotte filmde hij uitgebreid het ruimen van mijnen door de lokaal opgeleide mijnenruimers. De laatste beelden zijn weer vanuit de stad Luena.
(duur 81 minuten)

 

WITTE SCHOENEN / DAGBOEK VAN EEN PRINSES

Een Italiaanse film (Nederlands ondertiteld) over een jongetje dat witte schoenen gaat kopen voor zijn zusje die door een mijnongeval een been heeft verloren. Deze film gaat in feite over hoe Angolezen zelf voorlichting geven aan kinderen op scholen over het gevaar van mijnen. (duur 29 min.)
Prinses Diana zette zich in voor de vele slachtoffers van mijnen. Daarom bezocht zij in 1997 Angola om zelf te ervaren wat het betekent wanneer volwassen mensen en jonge kinderen getroffen worden door een mijnongeval. (duur 25 min)
(totale duur 55 minuten)

 

DAS LANGE STERBEN / HUURLINGEN

Een Duitse reportage gemaakt in 1993 over Angola inclusief een gesprek met de UN vertegenwoordigster Margret Anstee (duur 30minuten)
Executie Outcomes is een Brits bedrijf dat huurlingen levert voor wie ze maar wil betalen. Angola had ze blijkbaar nodig ter bescherming van zijn olie en diamanten. Na de val van het apartheidsregime in Zuid-Afrika waren er voldoende voorhanden. (duur 24 minuten)
(totale duur 54 minuten)

 

NEDERLANDSE MILITAIREN IN ANGOLA

(BROCHURE REEKS NUMMER 11)

Inhoud:
De Nederlandse krijgsmacht van de VN, Angola sinds de Portugese kolonisatie, het vredesakkoord en UNAVEM II, de Nederlandse voorbereiding, de waarnemers binnen UNAVEM II, de werkzaamheden en het vredesproces, repatriëring en een namenlijst met uitgezonden Nederlandse waarnemers.

Uitgave 1994, Sectie Militaire Geschiedenis Koninklijke Landmacht, ISBN 90-70677-35-0

 

RAPPORT VAN BEVINDINGEN

uit het onderzoek naar mogelijk wangedrag van Nederlandse UNAVEM militairen mei 1991 – juni 1997

Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht 30 augustus 1997
(40 pagina’s)

Ondanks dat het rapport niet confidentieel is, kunt u het niet bij mij bestellen. Mocht u toch interesse hebben in dit rapport dan wendt u zich tot de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht

 

DIE VERHAAL VAN SUID-AFRIKA SE SOLDATE IN ANGOLA 1975 - 1976

Voor degene die de Angolese zaak ook eens vanuit het gezichtpunt van Zuid-Afrikaanse soldaten te weten wil komen vond ik dit boek op internet. Of het nog te bestellen is weet ik niet maar ga daarom eens naar onderstaande link:

www.netcentraal.co.uk/~cobus/32book.htm